Nincs új a nap alatt

Felülnézet

Felülnézet

A gyermek fogszabályozás hasznossága

2019. december 20. - Szabolcs90

Végleges fogaink csak a tejfogak elhullatása után alakulnak ki. Ez az idő személyenként változó lehet. A tartós fogaink is alakulnak azonban, mindenkinek máshogy. A szerencsések esetében a fogak szépen kinőnek a megfelelő szabályosságot tartva és a tökéletes rágást biztosítva. Mások azonban nem ilyen szerencsések. Vannak, akiknek egyszerűen nem fér el a szájukban az összes fog, emiatt azok elkezdenek összetorlódni. Az összetorlódott fogak rossz harapáshoz, kellemetlen szájszaghoz és ízületi problémákhoz vezethetnek. A nem megfelelő rágás miatt pedig fogaink könnyedén szuvasodnak, kilyukadnak majd elromlanak. Ezt érdemes már gyermekkorban, javarészt tinédzserkorban megelőzni. A gyermek fogszabályozás hasznossága fogorvosok által bizonyított, hiszen minél hamarabb kezdjük a meg a fogak és a harapás szabályosságának visszaállítását, annál hamarabb állítjuk meg a fogproblémák kialakulását. Felnőtt korban sokkal nehezebben vesszük rá magunkat, hiszen sokaknak kellemetlen fogszabályozót viselni a munkahelyén, illetve gyermekek esetében TB támogatás is elérhető. A fogszabályozó általában egy-maximum két évig van fent a gyermeken. Vannak, akiknek foghúzással jár a folyamat, azonban az eredmény egy szép szabályos fogsor. Fontos azonban, hogy utána is járjunk ellenőrzésre, hogy az elért eredmény hosszú távon fennmaradjon. 

gyermek_fogszabalyozas_hasznossaga.jpg

Ház alapozás: fontosabb, mint hinnéd!

Az építkezések során vannak nagyon fontos és kevésbé fontos részek. Fontos például a jó tervezés, a megfelelő szakemberek megtalálása. De ugyanilyen lényeges az is, hogy milyen alapanyagokból építjük fel jövendőbeli családi lakunkat. Hiszen elsősorban a tartós és hosszú évtizedeken át biztonságos épület elérése a cél. Ehhez képest például a belső dizájn, az enteriőr kialakítása már másodrendű feladat. Egy fal akkor is nézhet ki jól ha piros vagy ha fehér. Viszont egy instabil tetőszerkezet életekbe is kerülhet. Van továbbá még egy igen fontos állomása az építkezéseknek. Sokan nem is gondolják, hogy már az első lépésnél el lehet rontani egy ház teljes szerkezetét.

alapozas.jpg

Igen, az alapozás. A házak alapjának megtervezése és kivitelezése szinte külön fejezet lenne egy építőipari szakkönyvben. Nemcsak a sokféle alap fajta ismertetése miatt, hanem azért is, mert kevesen tudják igen jól csinálni. A megfelelő alap konzerválja a ház szerkezetét. A falakon megjelenő repedések, a megsüllyedő falak mind a hibásan elkészített alapozás következményei. Egy szakértő generálkivitelező nem követ el ilyen alapvető hibákat. Valamint azt is felismeri, ha már a tervezési szakaszban nem megfelelő az alap a ház méreteihez, kialakításához.

süti beállítások módosítása