Nincs új a nap alatt

Felülnézet

Felülnézet

Az egészséges kutya jutalomfalat adagja

2019. szeptember 13. - Szabolcs90

Házi kedvencünkkel kapcsolatban a legtöbb gazdi elsődleges célja, hogy egészséges, okos és szófogadó társ legyen az életünkben. Utóbbi elérése nem is olyan könnyű feladat, de sosem szabad feladni, mert a kutyusok rendkívül okosak és tanulékonyak, ha foglalkozunk velük. Éppen emiatt fontos, hogy tanítsuk kutyánkat, hiszen ez nem csak nekünk lesz kifizetődő hosszútávon, hanem a kutyának is jót teszünk a tréningezéssel. A tanításhoz kétféle módszert is választhatunk:

  • Kutyaiskola: ez a legprofibb megoldás, ahol szakszerű tanácsokkal látnak el minket a trénerek, hogy hogyan tanítsuk kiskedvencünket. Költséges megoldás, de kifizetődő. A legtöbben azonban az időhiány miatt nem választják ezt a módszert, mert „túl sok idő megy el vele”. Rajtunk múlik a döntés, mindenesetre néhány óra is elegendő lehet, hogy az alapokat elsajátítsuk.
  • Jutalomfalat: a jutalomfalattal való tanítás a kutyaiskolát is érinti, hiszen ott is segítségként hívjuk az ételt, de ha otthon, magunktól neveljük kutyusunkat, akkor jutalomfalat nélkül biztosan nem fog menni. Az apránként kapott étellel tanítani, motiválni és jutalmazni tudjuk kutyusunkat. Figyeljünk oda azonban, hogy az egészséges kutya jutalomfalat adagja ne lépje át a napi megengedett mennyiséget, illetve szintén fontos, hogy ezek minőségi, tápanyagokban gazdag jutalomfalatok legyenek.

Bármelyik utat is választjuk nem lőhetünk mellé, ha foglalkozunk kiskutyánkkal. A befektetett idő és energia garantáltan kifizetődik. 

dog-1861839_640.jpg

A fogászati híd

Az egyik legkellemetlenebb dolog ami történhet velünk, ha egyszerre több fogunk is sérül vagy romlik el. Már egy darab is hihetetlen agóniát tud okozni az első napokban, de több sérült fog igazi kihívás elé állít minket. Azonban ha szerencsénk van, akkor nem kell teljesen lemondanunk a fogainkról. Legyen szó akár valamilyen traumatikus gondról, akár egy lappangó betegség felszínre töréséről.

fogaszati_hid.jpg
Ilyen esetekben megvizsgálja a fogorvos, hogy a sérült fogak menthetők-e. Ha igen akkor csak a sérült részeket kezeli, pótolja vagy épp távolítja el. Ilyenkor természetesen szükséges valamiféle fogászati rekonstrukció, amit több fog esetén fogászati hídnak hívunk. A név beszédes jellegű, hiszen az egyetlen fognál alkalmazott koronához képest ez több sérült fogat is átível. A legjobban abban az esetben járunk, ha minden fogunk alapja relatív épségben maradt. Ilyenkor nincs szükség grandiózus beavatkozásra. De ha menthetetlenek a fogak, akkor bizony implantációt kell elhelyezni, hiszen csak így lehet majd stabilan ráhelyezni a hidat a fogakra. Érdemes mindig teljes körű konzultációt kérnünk és megismernünk a teljes fogképet, hogy mi is megfelelő döntést hozhassunk a foghíd kialakításáról.

A sötétítés egy praktikus eszköze: a pliszé

Ablakaink esetében elkerülhetetlen a sötétítés valamely formájának alkalmazása, hogy elkerüljük a nemkívánatos bámészkodók pillantásait. Magunknak is bevallhatjuk, hogy a mi szemünket is vonzza, ha szabadon belátunk a szomszéd házába. Vannak kultúrák, ahol ez teljesen normális és megszokott, a mi kultúránkban azonban még mindig a sötétítés dominál. Véleményem szerint pedig ez a jobb megoldás, hiszen a privát szféra mindenki életében nagyon fontos. A sötétítésre egy egyszerű de praktikus modern megoldást mutatunk most be, ami nem más, mint a pliszé roló.

A pliszé-t harmonikaroló néven is ismerhetjük, hiszen ennek a terméknek a különlegessége, hogy alulról és felülről is szabadon szabályozhatjuk és tetszőleges helyen megállíthatjuk. Ennek lehetőségével kényelmesen állíthatjuk, hogy éppen mennyi fényt szeretnénk beengedni vagy éppen, hogy mely részeken szeretnénk árnyékolni. Alkalmazása kiváló lehet a lakás bármely pontjába. Többféle színben is elérhető a piacon, így kedvünkre alakíthatjuk vele lakásunk dizájnját, sötétebb szoba vagy egyszínű festés esetén pedig könnyedén feldobhatjuk vele a teret. Vannak sötétítő, fényáteresztő és árnyékoló típusai is, ezzel megadva a lehetőséget, hogy igényeinktől függően vásárolhassuk meg a megfelelő terméket. Érdemes pliszé rolóban is gondolkodnunk tehát, ha sötétítést tervezünk, mert nem csak praktikus sötétítője de modern dekorációja is lesz otthonunknak.

plisze.jpg

süti beállítások módosítása